Over Rogier

Ik ben documentaire maker/ producent, en muzikant (zie daarvoor glazendraaier.nl ). Ook schrijf ik mee aan plannen voor andere makers en coach hen tijdens de ontwikkeling.

Ik ben mede-oprichter van productiebedrijven Beeldspraak (1993-2005), en Jongens van de Wit (2005-2012). Tegenwoordig run ik samen met Lidija Zelovic het productiebedrijf Zelovic Film.

Ik heb een grote voorliefde voor films over muziek. Ik maakte o.a. de bioscoopdocumentaire ‘Lomax The Songhunter’,  waarbij ik in de voetsporen van de legendarische folk-song collector Alan Lomax door Europa reis op zoek naar de allermooiste liedjes. De film kan ik gerust mijn ‘finest hour’ noemen. Ik won er o.a. een Gouden Kalf mee , en werd genomineerd voor de prestigieuze Emmy Award (grootste Amerikaanse tv-prijs). De film draaide op vele internationale festivals en had een Europese bioscoop roulatie.

De drang om zelf muziek te maken wordt door de jaren heen steeds groter.  De  ijle, haast transcendente klank van zingend glas raakt al lang iets diep in mij. Twee jaar geleden ben ik begonnen: Glazen verzamelen, passen , meten , uitproberen. En nu staat het hier voor me, een glasorgel van drie en een halve octaaf. Het is vooral heel hard oefenen, ik vorder langzaam maar gestaag; Bach, Beatles, Brel… en bovenal: de Estlandse componist Arvo Part.

Ik wil er de straat mee op. Sinds vorig jaar vind je mij op pleinen, straathoeken, in de metro, bij supermarkten en Ikea’s.  In Nederland, maar ook elders in Europa. Wat gaat het mij brengen? Daar maak ik dan weer een documentaire over.

Volg mijn avontuur op glazendraaier.nl