Lomax the Songhunter

Een muzikale road movie, waarin de filmmaker op zoek gaat naar de drijfveren van de legendarische Alan Lomax (1915-2002) en naar diens bezetenheid om volksmuziek op alle mogelijke manieren vast te leggen voor het nageslacht.

Prijzen o.a.:
Gouden Kalf beste lange documentaire Nederland 2005
International Emmy Award nominatie voor ‘best documentary of the year 2007’

Langere samenvatting:
Alan Lomax (1915-2002) was liedjesverzamelaar. Een groot deel van zijn leven reisde hij met zijn bandrecorder de wereld rond, op jacht naar de mooiste volksliedjes. Lomax nam gewone mensen op die zich met hart en ziel voor zijn microfoon gaven. In radioprogramma’s waarschuwde hij dat we in snel tempo oeroude zangtradities aan het verkwanselen waren.

De filmmaker bezoekt Lomax een jaar voor zijn dood. Hij kan Lomax niet meer spreken omdat deze is geveld door een hersenbloeding. De filmmaker besluit op zoek te gaan naar de mensen die Lomax vijftig jaar daarvoor opnam. In een oude volkswagen reist hij door Europa. Zijn reis voert hem langs desolate Schotse eilanden, door de dorre binnenlanden van Spanje en naar geïsoleerde Italiaanse bergdorpjes. Soms is het moeilijk de mensen en hun muziek terug te vinden. Op andere momenten vindt hij ware juweeltjes. Oude boeren, dagloners, huisvrouwen en schaapsherders doen hun best op hun mooiste liedje. De zoektocht wordt afgewisseld door gesprekken met collega’s en vrienden van Lomax. Door de hele film heen keren we af en toe terug naar de fragiele maar vrolijke 86-jarige Lomax.

In deze gepassioneerde en muzikale roadmovie komen we er langzaam achter waarom volksmuziek zo mooi kan zijn en wat de legendarische Lomax ooit bezield moet hebben.

90 minuten,  NPS Nederland, PBS Verenigde Staten, TV Catalunya Spanje, VTR België

Alan Lomax (1915-2002) was a song collector. For a big part of his life, he travelled around the world with his recording equipment, hunting for the prettiest folk songs. Lomax recorded ordinary people, who gave their heart and soul in front of his microphone. In radio programmes, Lomax warned us that we were squandering age-old music traditions at rapid speed.

The filmmaker visits Lomax one year prior to his death. He cannot speak with him anymore, because Alan has been brought down by a brain haemorrhage. The filmmaker decides to search for people Lomax recorded. He travels through Europe in an old Volkswagen. His journey leads him past desolate Scottish islands, through the withered interior of Spain and to isolated Italian mountain villages. Sometimes it’s hard to find back people or music. On other moments he discovers true gems. Old farmers, day labourers, housewives and shepherds do the best they can to sing their prettiest song. The search is combined with conversations with colleagues and friends. Throughout the movie, every now and then we return to a frail but happy 86-year old Lomax. In this passionate and musical roadmovie we slowly discover why folk music can be so pretty and what could have once possessed the legendary Alan Lomax.

Prijzen:
Gouden Kalf beste lange documentaire Nederland 2005
International Emmy Award nominatie voor ‘best documentary of the year 2007’
Golden Eagle Award 2007
Nashville Film Award 2006
Gibson Impact of Music Award 2006 (Eervolle vermelding)

In competitie:
IDFA
Melbourne Film festival
Sao Paolo IFF
North by North East Toronto
Film Festival Cologne
Biography Film Italy
North West Folk
Cinequest Flim Festival California
Buenos Aires Film Festival
DOCNZ Auckland
en meer dan 25 andere festivals…

Distributie: Cinemanet Europe/Cinema Delicatessen/ Rounder Records/Icarus Film